Η 1η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, αποτελεί μια υπενθύμιση για την ανάγκη διασφάλισης και εφαρμογής των δικαιωμάτων του παιδιού σε ένα καθημερινό, αλλά και θεσμικό επίπεδο. Φέτος, έναν χρόνο μετά την έναρξη των μέτρων που λήφθηκαν σε διεθνές επίπεδο για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19, η παγκόσμια αυτή ημέρα έρχεται να επισημάνει και να κάνει την ανάγκη αυτή ακόμη πιο επιτακτική, αφού όπως διαφάνηκε σε περιόδους κρίσης, η ομάδα των παιδιών γενικότερα, αλλά και συγκεκριμένες υποομάδες ειδικότερα, υπό τις περιστάσεις καθίστανται πιο ευάλωτες.
Η υιοθέτηση των προνοιών της Σύμβασης σε συγκεκριμένες δράσεις που θα αναβαθμίσουν τις ζωές των παιδιών στην Ευρώπη, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Επομένως, η συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών, κυβερνήσεων, ανεξάρτητων ιδρυμάτων, κοινωνικών εταίρων, ακαδημαϊκών, ΜΚΟ, τοπικών κοινοτήτων και άλλων, είναι ζωτικής σημασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση και εντός του πλαισίου που έχει επιβάλει η πανδημία, η Επίτροπος επέλεξε αυτή τη μέρα, για να επικεντρωθεί στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των επαγγελματιών που εργάζονται για/με τα παιδιά ως προς τις συνθήκες και τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους.
Διοργανώνεται, σήμερα, στο πλαίσιο του προγράμματος CICADA, Ευρωπαϊκό διαδικτυακό Συνέδριο με θέμα την ποιότητα ζωής των παιδιών. Οι διακεκριμένες ακαδημαϊκοί Laura Lundy και Monika Bullinger αναδεικνύουν την έννοια «ποιότητα ζωής» μέσα από τη σύνδεση με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αλλά και μέσα από δείκτες χρήσιμους για κάθε επαγγελματία. Κεντρικοί ομιλητές στο Συνέδριο είναι και δύο παιδιά-μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου, η Ευτυχία Μιχαήλ και ο Λοΐζος Πατούνα, τα οποία παρουσιάζουν τη δική τους προοπτική για το πώς η ποιότητα ζωής τους επηρεάζεται και καθορίζεται από το συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο διαβιούν, κάνοντας και συγκεκριμένη αναφορά στις συνθήκες της πανδημίας COVID-19. Στο Συνέδριο συμμετέχουν πέραν των 100 επαγγελματιών από τον χώρο της εκπαίδευσης και της κοινωνικής εργασίας, οι οποίοι λαμβάνουν μέρος και σε βιωματικά εργαστήρια, τα οποία αναπτύχθηκαν με υλικό που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος.
To Ευρωπαϊκό έργο CICADA, “Children’s life quality: participation, recreation and play” (Ποιότητα ζωής των παιδιών: συμμετοχή, αναψυχή και παιχνίδι) χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έργο διερεύνησε τις επιλογές των παιδιών σχετικά με τις δραστηριότητες αναψυχής, πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και δραστηριότητες παιχνιδιού στη βάση του Άρθρου 31 της Σύμβασης και εξέτασε τους περιβαλλοντικούς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων. Το έργο ανέπτυξε μια σειρά εκπαιδευτικών εργαλείων με μαθησιακό υλικό και δραστηριότητες. Η πλατφόρμα μάθησης που δημιουργήθηκε ενσωματώνει πολλαπλά διαδικτυακά εκπαιδευτικά στοιχεία και διαδραστικά μέσα. Όλες οι ενότητες είναι διαθέσιμες στα Αγγλικά, ενώ επιλεγμένα μέρη έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά και στα Πορτογαλικά. Το CICADA έχει αναπτύξει και έναν Οδηγό Προσαρμογής και Κατάρτισης Πολιτικής σε μορφή διαδραστικού eBook που παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες για την ενσωμάτωση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου από φορείς χάραξης πολιτικής και ΜΚΟ. Όλα τα παραγόμενα μπορούν να ανακτηθούν από την ιστοσελίδα του προγράμματος http://www.cicada-erasmus.eu/.
Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Δέσπω Μιχαηλίδου ευχαριστεί θερμά τις ακαδημαϊκούς και τα παιδιά για την προσφορά τους στο συνέδριο, αλλά και τους συμμετέχοντες για τη συμβολή τους σε αυτό. Θερμές ευχαριστίες απευθύνει και προς τους εταίρους που συμμετέχουν στο έργο: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας (Κύπρος), Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου) και SPEL-Sociedade Promotora de Estabelecimentos de Ensino LDA (Πορτογαλία).
Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών